Tipy, jak vyřešit finance v domácnosti

Není to sice příliš romantické, ale peníze do partnerských vztahů také vstupují. A často působí nemalé problémy, které často mohou končit až rozchodem. Jak tomu předejít? Mluvte o penězích otevřeně a stanovte si jasná pravidla.
Zamilovaný pár
Vytvořte si názor
Nejprve je na vás, abyste si ohledně financí v partnerském vztahu vytvořili představu, která by vám vyhovovala. Bez toho nemůžete věc probírat s partnerem. Někdo totiž preferuje zažitou a v dnešní době ne už úplně běžnou ideu toho, že o obstarání peněz by se měl snažit muž a většina výdajů jde tedy za ním. To už dnes nevyhovuje řadě žen ani mužů. Někdo je zase zastáncem toho, dělit vše rovným dílem. Je to zcela na vás a na tom, co od vztahu vlastně očekáváte a jaký vzorec jste převzali z rodin, odkud pocházíte.
Promluvte si otevřeně
Tomu, aby se z peněz stal problém vašeho vztahu, se dá předejít jedině tak, že si o nich upřímně promluvíte. A to klidně i na začátku vztahu, nejpozději ale ve chvíli, kdy spolu začnete bydlet. Na rovinu druhému sdělte svou představu, vyslechněte si i jeho názor a společně dospějte ke kompromisu. Ten může vypadat všelijak a závisí samozřejmě i na tom, jestli jsou na vašich výplatních páskách patrné podstatně rozdílné částky.
Kreditní karta
Nastavte si pravidla
Existuje celá řada modelů toho, jak rozpočet domácnosti nastavit. Jednou z možností je, zasílat všechny své peníze na společný účet. Především v začátcích vztahů se však do tohoto modelu moc párů pouštět nechce. Navíc hrozí, že si budete najednou vyčítat, kolik peněz jeden utratil za oblečení a druhý třeba v baru. Další možností je tak vytvořit si společný účet na věci, které platíte a užíváte společně, tedy jídlo, potřeby do domácnosti a třeba i společné výlety a aktivity. Do něj každý měsíc zašlete určitou sumu, ale vám tak zbyde i obnos pro vlastní potřeby, s nímž naložíte podle svého. Pokud se vám jakékoliv počítání zdá neromantické, můžete se v placení také střídat. Jednou zaplatíte nákup a večeři vy, podruhé partner. Je však třeba mít na paměti, že v tomto případě není možné řešit každou desetikorunu.