Produkty

Výroba otvorů

Výroba otvorů je při kovovýrobě jeden z vůbec nejčastějších procesů, a proto si o ní řekneme něco víc. Pro přesnou díru potřebujeme správný výstružník.

Výroba otvorů

Vrtání

Jestliže potřebujeme vyrobit klasický otvor, tak vůbec nejjednodušším řešením je bezesporu vrtání šroubovým vrtákem. Jmenuje se tak kvůli tomu, že má dvě šroubovice, přičemž díky nim je zajištěn nejdřív odebírání materiálu a potom jeho odvedení pryč. Tento typ se hojně využívá i při hobby využití, protože vrtáky jsou dobře finančně dostupné, vydrží a dosahují dobré přesnosti.

vrtání závitu

Po čase používání se dají nabrousit a potom vrtají zase jako nové. Ve firmách se vrtá za pomocí velkých strojů, kdy máme například vrtačky stolové, stojanové a radiální vrtačky. Nechybí ani počítačově řízené stroje, jež jsou ještě o úrovně výše. Máme mnoho dalších typů vrtáků, přičemž při výrobě dlouhých otvorů jsou tu hlavňové vrtáky, které mají zesílenou konstrukci a speciálně navržené tělo. Záleží na tom, jaké otvory a v jakém množství chceme vyrábět. Nástrojů je spousta, ale také se musíme dívat na ekonomickou stránku, aby se výroba vyplatila.

Výstružníky

Když si upneme do vrtačky například standardní vrták například velikosti 8 a následně s ním vyvrtáme díru, kterou následně přeměříme, tak hned zjistíme, že díra je o malinko větší než celé číslo v milimetrech. Má to své opodstatnění, protože běžné otvory slouží třeba ke šroubovému spojení, kdy právě o něco větší průměr díry bezpečně zajistí, že šroub jí hezky projde, což platí u spousty jiných situací. Někdy ale potřebujeme opravdu mít díru přesnou, což s vrtákem mnohdy nejde docílit, a proto musíme zvolit jiný nástroj.

ruční výstružník

Tím je v tomto případě rozpínací výstružník https://www.i-nastroje.cz/Rozpinaci-221421-c31_441_4.htm, který má většinou přesný průměr odstupňovaný podle milimetrů. Tato společnost dodává pouze kvalitní nástroje, a proto se nemusíte vůbec bát, že byste museli nástroj po pár použitích vyhodit. Nástroje jsou vyráběny z vhodného materiálu, a navíc mají skvěle spočítanou geometrii, aby se správně odebírala tříska a následně byla dobře odvedena.