Historie ginu

Historie ginu je vcelku ošemetná záležitost. Někteří ji totiž datují již k počátkům vzniku samotné destilace, jiní se přiklání k 16. století, kdy jej doktor Sylvius vynalezl pro léčbu ledvinových onemocnění. Přiklonit se můžete, k jaké verzi chcete, zde je příběh tohoto destilátu od úplného začátku.dvě láhve ginu a rum
První předchůdce byl vyráběn již v 11. století, kdy mniši vyráběli tinktury a elixíry pro léčbu různých nemocí z jalovce a alkoholu. První zmínka o bylinném toniku, který byl vyroben na bázi jalovce, pak pochází z roku 1269. Objevil se ve vlámské encyklopedii představující evropskou faunu a flóru. Ve 14. století si lidé oblíbili jalovec v základu z vína, ale právě pro tento základ nemůžeme drink nazývat ginem.
Proto za skutečné předchůdce bývají označovány až pozdější destiláty, z nichž první pochází z roku 1552. Bývá spojován se jménem Sylvius de Bouve, kterému se přezdívá Dr. Sylvius. Tento pán totiž vytvořil líh z jalovce, který nazval genever, jenž měl pomáhat při léčbě ledvin či bolesti v zádech. Prodávat se začal teprve v roce 1595, kdy poptávka po něm velmi rostla, což je také důvodem jeho spojení s místními palírnami.
Z Nizozemí se pak díky bojům této země se Španěly líh dostal do Anglie. Angličané totiž do války na příkaz královny museli zasáhnout také. A byli to právě vojáci, kteří destilát představili domácí veřejnosti. Začal se zde vyrábět metodou pokus-omyl, takže kvalita velmi pokulhávala. Postupem času se zde nápoj stal tak oblíbeným, že bylo třeba jeho výrobu státem regulovat.gin s tonikem a limetkou
Pomocí experimentování při výrobě vznikl Old Tom Gin, což je označení pro sladší verzi tohoto nápoje vyráběná kotlíkovou destilací. Nedostatky jeho chuti byly napravovány pomocí anýzu, lékořice a dalších bylin.
Rok 1760 označuje období, kdy se začíná klást důraz na vyráběnou lihovinu, vznikají kvalitní palírny – Thomas Dakin se značkou G & J Greenallʼs, Allan Subin s Bombay Original nebo zakladatel London dry ginuAlexander Gordon, který svůj mok třikrát destiloval. Podle jeho receptury pak postupovalo mnoho dalších známých palíren, až se postupem času anglická verze jalovcového destilátu začala vyrábět ve velkém a v kvalitě, jakou známe dodnes.

Previous

Next